Bio Matcha – Clearspring

Matcha: Japans oorspronkelijke superfood

Wat is Matcha?

Matcha is een fijngemalen fel groene theepoeder, gemaakt van de beste kwaliteit Japanse theeblaadjes. Clearspring biologische Matcha komt van Uji, een regio hoog in de heuvels rond Kyoto, beroemd voor de beste Japanse thees. Dit afgelegen gebied, enkel te voet bereikbaar, is onvervuild en rijk aan nuttige insekten, zoals spinnen, lieveheersbeestjes, bidsprinkhaan en libellen om ongedierte onder controle te houden (het is het best biologische matcha te gebruiken, daar niet-bio matcha geteeld wordt met behulp van enorme hoeveelheden pesticides en chemische meststoffen). Net voor het oogsten vullen de blaadjes zich met chlorophyl en dan worden de mooiste jonge knoppen geplukt, gedroogd en vermalen in een granieten mortier.

Wat is geschiedenis van de Matcha?

Japanse Matcha is al eeuwen bekend omwille van zijn energiegevend, concentratiebevorderend en metaboliserende vermogens.

Het werd 900 jaar geleden al gedronken als een deel van de theeceremonie en gebruikt door boeddhistische monniken om hen alert en gefocust te houden gedurende lange dagen van meditatie.

Hoe verschilt Matcha van de Sencha groene thee?

• De theestruiken gebruikt voor de matchaproductie groeien de laatste weken voor de oogst in het donker om het bladgroen optimaal op te slaan. Dit verklaart de diepgroene heldere kleur van matcha.
• De blaadjes voor de sencha worden na de oogst onmiddellijk gestoomd en gerold, de blaadjes voor de matcha (van de allereerste oogst, ‘Tencha’ genoemd) worden ook gestoomd maar niet gerold.
• Matcha is een groene theepoeder waarbij de Tencha blaadjes langzaam in stenen mortiers worden vermalen gedurende een paar uren tot een zeer fijn poeder. Sencha bestaat puur uit theeblaadjes.
Matcha is een poeder dat in heet water of melk wordt opgeklopt, zodat je een meer geconcentreerde thee krijgt die vol van smaak en voedingsstoffen zit, terwijl standaard groene thee simpel getrokken theeblaadjes zijn.
Sencha is makkelijker te bereiden en dagelijks geserveerd in Japanse huizen terwijl de Matcha theebereiding meer uitgebreid is en meer wordt gebruikt bij speciale gelegenheden. Het wordt zelfs exclusief gebruikt in de beroemde Japanse theeceremonies.

 

Beide thees bevatten cafeïne ondanks dat het ongefermenteerde groene thees zijn, en komen van de zelfde theestruik: Camellia sinensis.

Traditionele Japanse Thee Huis Stenen Mortieren

Hoe een kopje Matcha thee te bereiden:

Traditioneel wordt Matcha in heet water opgeklopt tot een egale groene thee. Neem 1/4
theelepel (1g) van het Matcha poeder en voeg heet water toe van de ketel, niet meer
kokend om het maximum aan gezondheidsvoordelen te bekomen. Stevig opkloppen met
een traditionele houten klopper of een elektrische melkopklopper om klontervorming te
voorkomen op de bodem van het kopje.

Traditionele Thee Ceremonie:

 De traditionele Japanse theeceremonie dateert van 900 jaar
geleden in de feodale tijd. Het kan tot 3 uren duren en is theatraal, vol traditie en ongeloof-lijk kalmerend. Als je de essentie en de geest van de theeceremonie wil vatten kan je dit inminder dan 3 minuten, maar dan heb je een kom, een bamboe theelepel en een bamboe matcha klopper nodig.

Mix & Matcha, opdiensuggesties;

Vanille Matcha Latte

Meng 1g Matchapoeder met een beetje koud water in een kom, en voeg hierbij warme soja-vanillemelk terwijl je grondig opklopt. Je kan ook vanille rijstmelk of amandelmelk gebruiken.
Matcha Smoothie

Meng 1g Matchapoeder met een beetje koud water in
een kom, en voeg hierbij warme soja-vanillemelk terwijl
je grondig opklopt. Je kan ook vanille rijstmelk of aman-
delmelk gebruiken.
• 200ml soja/rijst of amandelmelk
• 1 eetlepel Clearspring moutsiroop
• 1 eetlepel Clearspring matcha poeder
• 1 banaan (kan door een ander vers of gevroren stuk fruit worden vervangen)
•  ijsblokjes.

Neem zeker ook een kijkje op onze webshop!

Matcha shot (8x1 gr) Matcha shot display (30x1 gr) The sencha matcha infusettes (20x2 gr) Fouet matcha bambou (6 pc/st)
Matcha ceremonie (30 gr) Matcha premium (40 gr) Matcha premium (1 kg) Japanese matcha kit (1 pc/st)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code