Zonnebloemolie bio

De zonnebloempitten geven kleur en smaak aan de zomer.

Dit zou een van de gezondste oliën zijn. Na een groot succes een aantal decennia geleden, verliest hij een beetje terrein ten overstaan van de koolzaadolie. Niettemin blijven zijn voedings-en smaakwaarden gelden. Hij is heel bloemig met een mooie gele kleur met groene tinten. Licht pikant en fris en gestructureerd. Een geur van gedroogd stro domineert met een volle, levendige, frisse smaak in de mond.

De naam « zonnebloem » komt uit de franse taal van de 13e eeuw. Het komt van het Italiaanse tornasole of het Spaanse tornasol, wat « draait zich naar de zon »betekent, duidend op de manier waarop deze plant zich de ganse dag lang naar de zon richt.

Men verbindt « zon » eraan, of ook « heliant » van het latijnse helianthus, wat betekent « zonne-bloem ».

De zonnebloemolie is meer dan een voedingsmiddel: de Latijns-Amerikaanse volkeren gebruikten het niet enkel als verfijnd voedsel. Ze haalden uit de plant ook een verfstof die diende om kleren en manden te kleuren, of om het lichaam te beschilderen. De gedroogde stengel werd als constructiemateriaal gebruikt. De ganse plant, zaden inbegrepen, werd ook wijd verspreid gebruikt bij rituelen en ceremonies.

De oorsprong van de zonnebloem blijft omstreden. Voor sommigen komt de plant uit het zuidoosten van Noord-Amerika, voor anderen van het Westen van dat land, maar recente ontdekkingen plaatsen zijn origine eerder in Mexico. Hoedanook is het een Noordamerikaanse plant, die naar Latijns-Amerika werd gebracht rond het 2de of 3de millenium voor onze tijdrekening.

Toendertijd was deze plant van erg groot belang voor de Noordamerikaanse gemeenschappen, omdat bonen, pompoenen en mais pas later ging deel uitmaken van het dagelijkse menu.

Na de ontdekking van Amerika brachten de Spanjaarden de zaden mee naar hun land. In zeer korte tijd vond de plant ingang in West-Europa, voornamelijk als decoratieve plant, maar ook voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Peter de Grote, tsaar van Rusland, die leefde van 1672 tot 1725, bracht de zaden mee vanuit Nederland. Resultaat: het Russische volk leerde ze snel eten als tussendoor of snack.

In het begin van de 18de eeuw leerde men de olie uit de zaden te halen. Vanaf toen, verspreidde de teelt zich over heel Europa. Maar in Rusland werd er het meest energie gestoken om de grootst mogelijke hoeveelheid olie te verkijgen. Men geraakte hier van 28% tot aan 50% extractie. De teelt van zonnebloemen breidt uit voornamelijk door de toenemende groei naar olie. Tegenwoodig wordt zonnebloem geteeld in verschillende gematigde klimaten op onze aarde.

Zonnebloemolie is aangeraden voor de elimitie van cholesterol, op voorwaarde natuurlijk dat de olie niet geraffineerd is, waardoor de werking verdwijnt. Deze olie met heerlijke smaak gaat ook goed samen met gesauteerde groenten, is perfect in vinaigrettes en het maken van mayonaises. Deze olie, sterk aanbevolen door dieetkundigen omwille van de hoge aanwezigheid van essentiële vetzuren, wordt ook vaak gebruikt in margarines.

Mosterdsaus met zonnebloemolie is minder sterk van smaak dan deze gemaakt met noten-of amandelolie. Hij is van een ander kaliber, aardser door de noties van stro en de speelsheid van zijn aroma. Hierdoor past hij uitstekend bij makreel en elke andere koude visbereiding. Samen met selderij wordt hij een meer klassieke bereiding.

De zonnebloempitten en de olie ervan bevatten een hoge hoeveelheid van meervoudig onverzadigde vetzuren (zijnde meer dan 65% van het totaal aan vetten) , waarvan praktisch alles in de vorm van linolzuur. Deze laatste is een omega-6 vetzuur, een vetzuur dat niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Linolzuur is overal in de moderne voeding aanwezig en de zonnebloempitten zijn hiervoor een van de rijkste bronnen (één protie van 60 ml bevat 12gr). Algemeen gesproken hebben de meervoudig onverzadigde vetzuren het effect dat ze de bloedcholesterol verminderen, meer bepaald de LDL cholesterol (slechte cholesterol), omdat ze de verzadigde vetten in de voeding vervangen en hierdoor het risico op ziektes van hart en vaatstelsel verminderen.

Vitamine E is het voornaamste anti-oxydant bestanddeel van zonnebloemolie. Het gehalte aan deze vitamine variëert van de ene tot de andere olie, en dit in functie van de karakteristieken van de zaden, de teeltplek en condities van de teeltgrond, het persen enz. Algemeen gesproken: hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren, hoe hoger ook het gehalte aan vitamine E want dit zal deze beschermen tegen oxydatie. Het is door het hoge gehalte aan Vitamine E dat zonnebloemolie zijn kwaliteiten behoudt, ook na verhitting op hogere temperaturen.

De zonnebloemolie is eveneens een uitstekende basis als massageolie, op voorwaarde dat hij gemaakt is van koudgeperste eerste persing. Het is een zogenaamde « droge » olie, die snel door de opperhuid dringt en dus geen vet aanvoelen geeft na aanbrengen. Hij is verzachtend, voedend en gaat het uitdrogen van de huid tegen. Zijn vloeibaarheid, zijn aangename geur en zijn lage kostprijs maken hiervan een interessante massage-olie om te combineren met etherische oliën. Geschikt voor alle huidtypes, meer bepaald voor droge en zeer droge huid.

Te noteren valt dat de zonnebloempitten van nature uit cadmium bevatten, een metaal dat zich, wanneer gematigd gebruikt gedurende verschillende jaren, kan opstapelen in het organisme en hier long – en nierproblemen kan veroorzaken. Het is dus mogelijk dat een behoorlijk groot verbruik van zonnebloempitten kan leiden tot een verhoogde toename van dit zware metaal in het lichaam. Een studie hierover schat dat een dagelijkse inname van 50 ug cadmium gedurende een 10-tal jaar kan nierproblemen veroorzaken. Deze hoeveelheid komt overeen met ongeveer 70gr à 200gr zonnebloempitten per dag. Personen die het meest risico lopen om cadmium in hun lichaam op te slaan, zijn rokers, vrouwen met een lage ijzerreserve en mensen die in de rest van hun voedingspatroon al vele zware metalen binnenkrijgen.

Vanuit milieustandpunt is zonnebloem ook interessant: echte mineralenpomp die door zijn wortels die tot 10 meter diep kunnen gaan, stikstof kunnen gaan halen, daar opgeslagen door de maiscultuur en andere stikstoflatende planten. Hierdoor worden de ondergrondse waterstromen en watervoorraden veel minder vervuild.

En meer: zonnebloem bezit samen met sommige andere planten de eigenschap om lood te elimieren. Zo is er in Chicago een project opgestart om de loodvervuiling van de gronden in sommige oude gedeelten van de stad te reinigen met behulp van zonnebloemen. Als dit succesvol is, zal het ook worden toegepast in andere regio’s. Men kan hier dus de loodvergiftiging van volwassenen en ook van kinderen die in de buurt wonen, gaan voorkomen.

Verpakking: 1L, 50cl

Opmerking: de door Vajra verstrekte informatie is enkel bedoeld als voedingsadvies en kan in geen enkel geval de aanbevelingen van professionele gezondheidswerkers vervangen!

http://fr.wikipedia.org/wiki/Huile_de_tournesol

Ref: Huiles et saveurs, Eric Vigean et Denis Hervier

www.huilerievigean.com

http://fr.wikipedia.org/wiki/Huile_de_tournesol

Meer informatie over dit product

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code