Miso, mirakel voedsel

Een gezondheids- en vitaliteitselixir

Miso (misso uitgesproken) is een traditionele specialiteit uit China en Japan in de vorm van een pasta met een zeer uitgesproken en gezouten smaak, zijn kleur varieert van crème wit tot chocolade bruin. Het wordt verkregen van sojabonen, zeezout en, naargelang het productieproces, van gerst en rijst.

De granen worden eerst gestoomd, dan vermengd met zout water en uiteindelijk bezaaid met « koji » (een « starter » met Aspergillus Oryzae sporen die de fermentatie stimuleert). Het geheel wordt traditioneel gerijpt in eiken vaten gedurende een periode van een paar weken tot drie jaar. Gedurende deze trage fermentatie worden er kleine hoeveelheden alcohol en melkzuur geproduceerd die als natuurlijke bewaarmiddelen dienen.Dus is miso het resultaat van een dubbele fermentatie : de korte eerste geeft koji ; de lange tweede geeft miso.

Door de natuurlijke gisten en bacterieën worden na verloop van tijd de granen en de bonen omgezet in aminozuren en enkelvoudige suikers die heel gemakkelijk te verteren zijn. Daardoor is miso uitstekend voor de verbetering van de vertering.
Miso is zowel een smaakmaker als een basis voor soepen en sauzen. In de dagelijkse keuken is het een goede vervanging voor zout. Miso geeft smaak aan granen, bonen en groenten en wordt ook gebruikt als pekel voor de bereiding van sauzen en smeercrèmes, ook voor de versiering en het op smaak brengen van gerechten.
Miso die traag en lang wordt gefermenteerd, is meestal donkerder dan miso die op korte tijd wordt geproduceerd.Het traditioneel productieproces geeft een aroma en een smaak die tegelijkertijd rijk en diep is, wat niet te verkrijgen is met kunstmatige moderne verouderingsprocessen.

Miso heeft zout als eerste smaak en bezit een zacht en gul parfum. Het is voedzaam en stimulerend en heeft een plaats van keuze in de Makrobiotiek, de kunst om zich te voeden ontwikkeld door George Oshawa.
Volgens zijn opvolger Michio Kushio versterkt miso het bloed, vergemakkelijkt de vertering en geeft een “warme energie”.

In zijn standaard macrobiotisch dieet raadt hij aan om 5% van het totaal volume voedsel in de vorm van misosoep of tamari (sojasap van gefermenteerde miso) in te nemen, hetzij dagelijks een of twee kleine kommen.
Miso werd eeuwenlang als volksremedie aanbevolen tegen kanker, een moeilijke vertering, het roken, een laag libido en voedingsallergieën.

Ongeveer 75% van de Japanners beginnen hun dag met een misosoep. U ook ?

Waarom heeft Vajra voor Clearspring miso gekozen?

Clearspring miso wordt altijd traag en op authentieke wijze gemaakt, wat zelden is in deze gehaaste wereld! Clearspring ondersteunt in het bijzonder gepassioneerde en traditionele producenten.
Clearspring miso wordt geproduceerd met biologische ingrediënten, gegarandeerd zonder GMO, en ambachtelijke koji met krachtige spijsverteringsenzymen. De volle granen en bonen worden traag en lang gekookt. Tenslotte geeft een lange rijping in natuurlijke ceder vaten rijkdom en subtiliteit.
Helaas worden zelfs in Japan zeer weinig misos op traditionele wijze geproduceerd. De overgrote meerderheid van misos van mindere kwaliteit worden in slechts een paar weken geproduceerd. Daarbij wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van een geautomatiseerd productieproces op hoge temperatuur, zonder echte rijping, en dus van mindere kwaliteit.

Bibliografie:

  • “Miso more than food: life.” Suzanne Dionne. Boek gebaseerd op talrijke medische onderzoeken naar miso.
  • ” Harmonisation de l’alimentation ” Aveline en Michio Kushi
  • ” Les aliments qui nous soignent ” Philippe Sionneau
  • ” Markobiotische keuken” Aveline Kushi
  •   www.clearspring.co.uk
  •   Wikipedia

© Copyright Vajra 2008

Download ‘The power of miso’ by Clearspring.PDF

Je kan al onze producten terug vinden op onze webshop:

Soupe miso instantanee algues     Miso riz complet (non pasteurise) (300 gr)
 

Voor meer informatie omtrent radioactiviteit en voedsel veiligheid, lees onze flyer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code