Specialiteiten

Polenta instant
VENITIAANSE POLENTA 2.5 liter licht gezouten water koken en hierbij langzaam 500gr instant polenta voegen en op zacht vuur doorroeren tot de polenta dikker wordt. Van het vuur nemen en na 5 minuten in een schotel doen. In 5 minuten klaar, ideaal met champignons, kazen enz. Eens volledig koud, makkelijk te snijden en te bakken.

SHIITAKEE
Bekende gedroogde champignons van Japanse origine
Gedurende een half uurtje in koud water laten weken. Afgieten en de voetjes wegsnijden. Laten koken of stomen gedurende 10 minuten. In fijne reepjes snijden en kruiden met Tamari en Sesamolie. Opdienen met rijst en groenten.

Tapioca
Zetmeel uit de maniocwortel. Energetisch en goed verteerbaar maar arm aan mineralen en vitamines. Wordt gebruikt voor soepen en tussengerechten. In een liter licht gezouten kokende sojamelk doe je 2 soeplepels tarwesiroop en 1 vanillestokje. Regen hierbij 80 gr tapioca, meng en kook 10’, al roerend. Dien kokend op of volledig afgekoeld. Meng een beetje kastanjepasta erdoor voor een smaakvol alternatief.


Kastanjemeel

CAKE. Meng een deeg van 325gr boter, 6 eieren en 200gr oersuiker Valdivia. Voeg hierbij 200gr kastanjemeel en 300gr speltmeel met 10gr bakpoeder en 2 gr. zout. Langzaam toevoegen om een homogeen deeg te krijgen. Voeg hierbij nog 400g gehakte gedroogde vruchten en vanille. Oven gedurende 70’ op 160° in 2 ingeoliede vormen of bakpapieren vormen. Nog warm, begieten met sinaasappelsap.

Arrowroot
Arrowroot wordt gebruikt als bindmiddel en voor tal van kleurrijke sauzen (bijvoorbeeld voor het binden van vruchtensappen) en voor doorzichtige sauzen.
Pruimen in saus. Laat ½ kopje pruimen weken in water gedurende 2u. In dit weekvocht koken gedurende 8’, en water toevoegen indien nodig. 1 Soeplepel arrowroot oplossen in ¼ kop water. Het kookvocht binden met de opgeloste arrowroot. Warm of koud serveren.

Fructose
Fructose geeft een lager kaloriegehalte dan andere suikers. Suikerwaarde van anderhalf, dus men gebruikt er minder van. Geschikt voor mensen die minder suiker willen gebruiken. Daarenboven wordt de fructose langzamer in ons organisme opgenomen, waardoor het hongergevoel langer uitblijft.


Dennenpitten

Bereidingen : gebak of in de keuken, in zoete of zoute salades, geroosterd in een pan met rijst of griesmeel. Gemalen met look en basilicum, vormt het een pistou. Taarten, cakes, koekjes, crèmes, sauzen en om vleeswaren, gevogelte en vullingen te begeleiden.
Te associëren met rijst, rozijnen, spinazie, look, basilicum, aardbeien…

Glutenpoeder
Een beetje water met een laagje olie en een beetje tamari in een pot. Voeg hierbij glutenmeel en meng goed met een roergarde tot je een dik en kneedbaar deeg krijgt. Plaats dit deeg in een vorm en kook dit gedurende 1u30 boven stoom. Snij in sneden of stukjes en bak in een koekenpan of meng in een ragout.

Speltzemelenvezels
Deze knapperige Speltzemelvezels passen uitstekend in een ontbijt ; ook met warme of koude melk, op cremige desserten, fruitmoes of gedroogde vruchten. De speltzemel is het omhulsel van het graan en is zeer rijk aan vezels. Deze vezels spelen een belangrijke rol in het regelen van de darmtransit.

Tarwezemelenvezels
Deze knapperige tarwezemelvezels passen uitstekend in een ontbijt ; ook met warme of koude melk, op cremige desserten, fruitmoes of gedroogde vruchten. De tarwezemel is het omhulsel van het graan en is zeer rijk aan vezels. Deze vezels spelen een belangrijke rol in het regelen van de darmtransit.
Ingrediënten : tarwezemelen 91%, tarwemeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code