Pompoenpitolie bio

 

Pompoenpitolie

De pompoen is afkomstig van Amerika en meer precies van Mexico of Texas. De pompoen werd als een der eerste ingevoerde groenten ingevoerd vanuit de nieuwe wereld in de 16de eeuw. De pompoenplant is een éénjarige tuinplant met een zeer lange holle stengel. Zijn bladeren zijn zeer groot, getand en harig. Zijn grote gele bloemen (5 à 10 cm) hebben een kelkvorm en zijn ook eetbaar.

Het vruchtvlees en de zaden kenden een veelvuldig gebruik in de geneeskunde, waarbij er verschillende deugden aan werden toegeschreven.

Dioscorides schreef als laxeermiddel wijn voor die een dag in een uitgeholde pompoen had gestaan. De arabieren gebruikten het sap om hoofdpijn te kalmeren.

Pierre Borel, bekend geneesheer, bonanicus en Frans geleerde, geboren rond 1620, vertelde over een genezing van razernij door schijven pompoen, komkommer en meloen op het hoofd te leggen.

Toen al werden de zaden gebruikt om een verfrissende keelsiroop te maken, die werd voorgeschreven voor verkoudheden en slokdarmontsteking, omdat bekend was dat dit een verzachtend en zuiverend effect had op het spijsverteringsstelsel.

De zaden werden ook gebruikt als middel tegen lintworm, zo voor het eerst voorgeschreven in Engeland door Edward Tyson in 1683, en veralgemeend door dokter Mongery in 1820.

De behandeling van een gezwollen prostaat heeft baat bij pompoenpitolie; dit ook is een oude en veelgebruikte remedie in duitsland en andere centraal-Europese landen: de gemalen zaden, gemengd met honing werken zeer effectief bij deze pijnlijke aandoening

Zijn vetzurenprofiel verleent hem vele eigenschappen tegen verschillende ziektepatronen en strijd tegen tandbederf. Hij stimuleert kalkaanmaak.

 

Pompoenpitolie wordt gekenmerkt door zijn rijkdom aan linolzuur, essentieel vetzuur bij het regelen van ontstekingsprocessen en door de sterolen die de groei van de prostaat tegengaan.

Hij is zeer geschikt om de balans w-6/w-3 te herstellen.

Pompoenpitolie heeft eveneens een weldoende werking op het functioneren van de nieren.

Hij is stimulerend en versterkend voor het zenuwsysteem en het bloedvatensysteem en dikwijls gebruikt voor zwangere en zogende vrouwen omwille van zijn remineraliserend effect.

 

De vierge pompoenpitolie wordt vaak gebruikt in slades omwille van zijn aangename geur en smaak. De kleur ervan zit tussen het groene en het bruine in.

 

Herfstgroenten geven een echte opeenstapeling van smaken en in deze periode hebben we echt smeuïgheid nodig; bvb een pompoen/pastinaakpuree waarover men enkele druppels donkere pompoenpitolie giet voor de afwerking.

Uitstekend te combineren met ananas, in carpaccio gesneden.

Aan koud geserveerde wilde rijst verleent hij een ongekende pantaardige smeuïgheid.

Mag niet worden verhit

Verpakking : 50cl

Opmerking: de door Vajra verstrekte informatie is enkel bedoeld als voedingsadvies en kan in geen enkel geval de aanbevelingen van professionele gezondheidswerkers vervangen!

Ref: Huiles et saveurs, Eric Vigean et Denis Hervier
www.huilerievigean.com
http://fr.wikipedia.org/wiki/Huile_alimentaire

Meer informatie over dit product
Koop het produkt online en haal u paketje op in uw dichtsbijzijnde winkel

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*

code