De zoetstof aspartaam

De zoetstof aspartaam, die vooral gebruikt wordt in lightproducten, blijkt een sterk kankerverwekkend product te zijn. Ook de huidige toegestane hoeveelheid in Europa is al gevaarlijk.

Dat toont Italiaans onderzoek aan. De onderzoekers pleiten voor een herziening van de Amerikaanse en Europese richtlijnen. Het onderzoek, in het Cesare Maltoni Cancer Research Center in Bologna, gebeurde bij ratten. De dieren werden ingedeeld in zes groepen en kregen elke een verschillende hoeveelheid aspartaam in hun dagelijkse voeding. Na 159 weken stierf de laatste rat. De dieren werden achteraf ontleed en bleken allemaal aan kanker te lijden.

Ook toonde de studie dat aspartaam al kankerverwekkend is bij een dagelijkse dosis van 20 milligram per kilo lichaamsgewicht. Dat terwijl de aanvaarde hoeveelheid in Europa 40 milligram per kilogram bedraagt. In de Verenigde Staten is dat zelfs 50 milligram. De onderzoekers pleiten dan ook voor een herziening van de richtlijnen. Volgens Pascal Houbaert van het Federaal Voedselagentschap is zo’n herevaluatie van de richtlijnen voor aspartaam aan de gang bij de Europese Voedselautoriteit. « Maar die heeft nog geen nieuw standpunt ingenomen » zo zegt hij.

Aspartaam zit in meer dan 6.000 voedingsproducten, onder meer in softdrinks, kauwgum, desserts en yoghurt alsook in heel wat lightproducten. Meer dan 200 miljoen mensen gebruiken het dagelijks.

http://www.hbvl.be/nieuws/Wetenschap/default.asp?art={5824153F-8ADE-4970-83A1-8E69F78C25E7}
het Belang Van Limburg 24-11-2005

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*

code