Een oosterse toets en een ongeëvenaarde smaak.
De sesamolie – meest gebruikte olie in de macrobiotiek – heeft in het Oosten de zelfde faam als de olijfolie in het Middellands zeegebied. Sesamzaad en zijn olie werden altijd al beschouwd als iets gezegend, symbolisch en therapeutisch, zoals de olijfboom in het westen. Sesam is waarschijnlijk ook de allereerste plant waar ooit een eetbare olie is van geperst.
In de 4de eeuw voor Christus werd de sesamolie erg geapprecieerd door Babyloniërs en Assiriërs en van daaruit verspreidde hij zich in Afrika, het Nabije en Midden-Oosten en vervolgens in het Middellands zeegebied.
Het sesamzaad wordt al zolang geteeld, waardoor het niet meer mogelijk is zijn voorouder te vinden; vandaar ook de moeilijkheid om zijn juiste origine te bepalen: Oost-Afrika of India, volgens de meeste onderzoekers. Zeker is dat de zaadjes reeds werden gebruikt in India meer dan 7500 jaar geleden en in China, 5000 jaar geleden, zoals archeologische onderzoeken in deze 2 landen aantoonden...
Gekend door de vertellingen van Duizend-en-één nacht, speelde sesamzaad een belangrijke rol in de verschillende religies van de Oudheid, zowel in China als in Egypte. In Indië wordt sesamzaad beschouwd als een symbool van onsterfelijkheid. Marco Polo beschreef hoe de Perzen de olijfolie niet kenden, maar wel veel sesamolie gebruikten. Vervolgens introduceerden de Afrikaanse slaven de teelt ervan in het Amerika van de 17de en 18de eeuw, onder de naam « beni » of « benne ». Momenteel worden nog altijd bereidingen gemaakt op basis van de gerechten met sesamzaad, die de slaven voor hun meesters kookten, toendertijd.
De populariteit in voornoemde regio's is ondermeer toe te schrijven aan zijn hoge weerbaarheid aan droogte, het gemak waarmee men er olie van persen kan, en de grote stabiliteit van deze olie, waardoor het gebrek aan koelkasten in die tijd niet als een gemis werd ervaren. Daarom is deze olie ook van hoge waarde in vele streken op aarde waar dit keukenitem ook nog steeds ontbreekt.
Sesamolie wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. In Japan, China en Korea dicht men er veelvuldige medicinale kwaliteiten aan toe. In deze landen maakt met ook een olie van granen die eerst worden geroosterd, om zo een in de keuken erg geapprecieerde smaak te krijgen. In het Westen gebruikt met sesamolie vooral in margarines, zepen, cosmetica en als drager voor verschillende medicamenten.
Sesamolie is extreem rijk aan vitamines en minerale zouten, bevat weinig verzadigde vetten, maar veel onverzadigde vetten, waarvan 30 tot 50% oleumzuur (omega-9) en linoleenzuur (omega-3), en 40 tot 60% essentiële vetzuren.
Deze uitzonderlijke samenstelling duidt al aan dat de sesamolie heel geschikt is tegen hart-en vaatziektes, omdat zijn gehalte aan oleumzuur zorgt voor een gezond evenwicht tussen de « goede » en de « slechte » cholesterol. Sesamolie heeft ook een sterk indringend effect op de huid, waardoor de opperhuid wordt gevoed en wordt geioniseerd. Hiernaast bezit sesamolie ook een hoog gehalte aan lecithine, een vetzuur dat bij jonge kinderen helpt hun zenuwstelsel te bouwen en aan de andere kant helpt de vetten oplossen in de bloedcirculatie.
Sesamolie is een uitstekende bron van calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink, mangaan, koper, vitamines B1, 6, 2, 3, 9 maar is ook een rijke bron van vezels!
Deze vezels, enkel terug te vinden in plantaardige voedingsstoffen, vertegenwoordigen een geheel van stoffen die niet verteerd worden door het lichaam. Een voedingspatroon dat rijk is aan vezels zorgt voor een verlaagd risico op darmkanker en zorgt ook sneller voor een verzadigd gevoel en is dus hongerstillend.
Sesamolie bevat onverzadigde vetzurend en sesamine, 2 bestanddelen die hun bloeddrukregelende kwaliteiten hebben bewezen en die ook een teveel aan cholesterol tegengaan. Sesamine is een van de belangrijke lignanen van sesam (lignanen zijn vegetarische bestanddelen die een met oestrogeen vergelijkbare rol spelen; hierdoor worden ze ook fyto-oestrogeen genoemd).
Een ander bestanddeel, sesamoline, helpt ook hoge bloeddruk bestrijden.
Indische vorsers vroegen aan 195 mannen en 133 vrouwen, lijdende aan hoge bloeddruk, om als enige voedingsolie sesamolie te gebuiken; 2 maanden later, na ongeveer 35ml sesamolie dagelijks te hebben gebruikt, was de gemiddelde bloeddruk van deze deelnemers gedaald van 1656/101 tot een normaal niveua van 135/85.
Sesam bevat tocoferolen, anti-oxydanten die vitamine E kunnen vormen. Het voornaamste tocoferol van sesam is het gamma-tocoferol (381 μg/gram) en slechts weinig alfa-tocoferol (7 μg/gram). Studies tonen aan dat door het toevoegen aan de dagelijkse voeding van sesam in zaadvorm (11 gr per dag), in olie (minstens 22,5 gr ) of in poeder (50 g), de concentratie van gamma-tocoferol in het bloed stijgt.
De anti-oxydanten zijn de bestanddelen die de lichaamscellen beschermen tegen de vrije radicalen. Dit zijn zeer reactieve moleculen die een rol spelen in hart-en vaatziektes, sommige kankers en andere ziekten gelinkt aan ouderdom. In de onderhuidse weefsels zal deze olie de vrije radicalen neutraliseren.
De olie uit wit sesamzaad is zeer subtiel. In de neus heeft men onmiddellijk de heerlijke geur van gekookte asperges en vers hooi.
De geroosterde versie van de sesamolie is een echte smaakgever van grote klasse. Deze olie voor fijnproevers raakt ook beter en beter bekend bij de echte sterrenchefs, die hem ook meer en beter weten te smaken.
Gesprenkeld over dungesneden tomaten met geraspte parmesaanse kaas. Deze krachtige koudgeperste olie bezit de eigenschap de smaak van de groenten en de kaas te verhogen met een aromatisch frisheid.
Deze olie gaat goed samen met salades, vlees, sashimi, gewokte groenten, soepen, sobanoedels, sushisauzen. Er zijn eigenlijk geen beperkingen in de keuken, bij het gebruik van deze olie.
De geroosterde sesamolie, gemaakt van de geroosterde zaadjes, bezit een rijk nootjesaroma, een gerookt aroma, een diepe donkere kleur et een troebel uitzicht. Het is een olie van superieure kwaliteit met een zeer uitgesproken smaak, die zich zeer spaarzaam laat gebruiken: enkele druppels op het einde van de gaartijd of over gewokte of gebraiseerde groenten (venkel, andijvie of selder); of om vinaigrettes op te smaken, samen met gember en sojasaus.
De olie bewaart ongeveer 18 maanden in een frisse en droge, donkere omgeving. Altijd goed sluiten om oxydatie tegen te gaan.
Verpakking: 1L, 50cl


Opmerking: de door Vajra verstrekte informatie is enkel bedoeld als voedingsadvies en kan in geen enkel geval de aanbevelingen van professionele gezondheidswerkers vervangen!
Ref: harmonisation de l'alimentation de Aveline & Michio Kushi
Ref: Huiles et saveurs, Eric Vigean et Denis Hervier
http://fr.wikipedia.org/wiki/Huile_d'olive
Meer informatie over dit product
Een verkooppunt vinden Klik hier



